ELIDA: Elever fra Risøy foplkehøyskole ute i megayachten Elida. 

Gigatur på megayacht

 

I slutten av april ble en drøm oppfylt på Risøya folkehøyskole ved Tvedestrand. Klassene for seiling og sjøsport fikk seg en skikkelig tur på ”performance megayacht”-en ”Elida”.

 

AV PETER SVALHEIM

 

- Dette var gøy! Hanna Hanken (19), Sykkylven og John Martin Godø (19), Ulsteinvik forteller opprømt om seilturen de nettopp har vært med på. De er elever på henholdsvis Sjøsport- og Seil-Surf-Kite-linjen ved Risøy folkhøyskole, rett innenfor Lyngør fyr. 35 elever fra disse to var med på ferden, som gikk fra Risøya til Skagen, Marstrand og tilbake igjen på knappe tre døgn. Elevene jobbet på skift med rorvakt, utkikk og matstell.

- Jeg har aldri vært i en så stor seilbåt før. Men det var i grunnen som å seile en småbåt, vurderer Hanna.

 

”Sidelengs kjøkken”

Utfordringer var det likevel. Båten krenget 30 – 35 grader i den friske vinden.

- Vi hang etter bordbeina. Og matlagingen tok seg ut som ”sidelengs kjøkken” med Atle Antonsen, ler John Martin, som også forteller at elevene naturlig dannet tre grupper: De som lå og spøy, de som spilte gitar – og de som ikke kunne få nok.

Hanna og John Martin hørte åpenbart med blant de siste, for vel hjemme meldte de seg straks til en ekstra nattseilas for å seile Elida til hjemmehavna i Göteborg.

 

Designet for å fenge

”Elida” er 40 meter lang, 45 meter høy og har en seilflate på 800 kvadratmeter. Den er bygd i kompositt, veier 95 tonn, og er unik på sitt vis: Dette er den første komposittbåten som er registrert for konkurranse, og som samtidig kan ta med opp mot 40 passasjerer.

Båten er spesialdesignet for å fenge ungdom. Aktivisering hører med, derfor er det ingen elektriske vinsjer om bord. Alt fra anker til seil går manuelt. Så er den da også drevet av en misjonsorganisasjon som har spesialisert seg på å gi konfirmanter en smak av livets seilas.

 

- Best på sjøsport

Både John Martin Godø og Hanna Hanken skryter av skolen sin.

- Jeg hadde egentlig tenkt å jobbe, men uka før skolestsart overbeviste søskenbarnet mitt meg om at jeg trengte et år på folkehøyskole, forteller Hanna.

John Martin var tidligere ute. – Jeg bestemte meg for å gå sjøsportlinje et år i forveien, og fant ut at Risøya var best blant de 11 folkehøyskolene i landet som har et sånt tilbud, sier han.

At det ble full klaff, sier deres valg for neste år alt om. For de har tatt jobb som stipendiater ved skolen, begge to.

Da har de høyst sannsynlig enda en vårtur med megayachten Elida å se fram til.

 

Peter Svalheim

(Artikkelen har stått på trykk i magasinet Seilas)