LITTERÆRT KLOAKKARBEID

 

Øyvind Berg

Forskjellig. Dikt og gjendiktninger

Kolon forlag 1995

 

"Til enhver tid presser en idyllens og renhetens forstoppelse så kraftig på så mange mennesker at den bryter ut i ideologisk (og litterær) diaré, og postulerte krystallhimler oppstår før man (---) vet ordet av det." (Vagant 2/92), skrev forfatteren Tor Ulven i et essay, for å kontrastere Øyvind Bergs dikt.

 

Berg (født 1959) lider nemlig såvisst ikke av noen idylldiaré. Derimot er han en kloakkarbeider av rang, og staker opp dass etter dass med et språk spekket av klang og provokamenter. Ingen som har opplevd et tett dass vil si at dette ikke er nyttig, ja, direkte forløsende.

 

Øyvind Bergs skrivemåte står i en mye lengre tradisjon enn en skulle tro: Det burleske, karnevaleske, er et drag i litteraturen med røtter langt tilbake i antikken. Det har alltid stått i kontrast til den offisielle diktningens skiftende høystiler, og har alltid vært kjennetegnet med avsmak for det "rene", det pompøse, selvtilstrekkelige. Denne litterære motstrømmen, dette undermineringsarbeidet, bygger på en kjennskap til såvel samfunnets som språkets "underside": Satiren ligger ikke langt unna. Det pompøse får det glatte lag, som i Bergs dikt Kongstanken:

 

Alle som har blåst opp en dong til den sprakk

vil vite hvordan det føles

å holde tale for krompen

 

Denne boka er Øyvind Bergs åttende diktsamling siden debuten i 1982. Den er delt i tre: En avdeling med Bergs egne dikt, en avdeling med gjendiktninger av Osip Mandelstam, en av Bergs erklærte forbilder, og en gjendiktning av den klassiske kinesiske poeten Lu Ji´s skrift om versekunsten. Altså, som tittelen tilsier, tre forskjellige deler, som hver for seg er svært lesverdige.

 

Peter Svalheim (Agderposten 1995)