Litteraturkritikk Peter Svalheim

 

BRYTE OPP ELLER BRYTES NED?

 

Kyrre Andreassen

Det er her du har venna dine. Noveller

Cappelen 1997

 

Det er langt mellom bygderomatikerne for tiden. Bygdemiljøenes potensielle jævelskap har sannelig fått sitt i litteraturen.  Bølgen av Tilbake-til-naturen -stemning og forestillingen om det lykkelige, ukompliserte, harmoniske livet «på landet»  stranda kanskje i 70-årene. Denne boka og en rekke andre gir ingen grunn til å tvile på at livet er harskt  - i bygdeomgivelser også.

 

Denne boka følger spyets kretsløp gjennom festlokalene, den tar leden på pulsen og kjenner harrygutta ut og inn, helt ned til den minste kvise, dveler ved sinnbildet av guttegjengen som drifter, kjøre langsomt opp til shell med lange øyne, eller raser avsted på landeveiene, tilbakelent og med stiv albu over mot rattet. Kjedsomheten, først og framst kjedsomheten, leseren kan kjenne den prikke i huden; ut med bilen enda en gang, rundt og rundt, uten mål. Og vennskapet. Det å være sammen, høre sammen. Og dilemmaet: Reise  eller bli? Bryte opp eller brytes ned? Det er jo her de hører til disse gutta, med en lojalitet seg i mellom som

 

Det er ni noveller i boka - flere av dem er knyttet løst sammen slik at de danner risset av en lengre historie: om jegpersonens behov for og vanskeligheter med å bryte opp fra hjemmemiljøet, fra Rotberg (en lett navnekamuflasje av fjellbygda og tettstedet Rødberg øverst i Numedal). Nå er ikke Rotberg en vanlig bygd forsåvidt: Der ligger det som engang var Europas største kraftverk. Novellen Hundedager henviser til et heroisk fotografi  fra besteforeldregenerasjoen: Anleggsarbeiderne poserer med selvsikre miner i toppen av en høyspentmast, mer enn femti meter over bakken. Selve sinnbildet på mot, målrettet arbeid og fremskrittstro med andre ord. I novellen står gutta og betrakter dette bildet på lensmannskontoret; i ren kjedsomhet har de skremt vettet av en nytilflyttet. Kontrasten mellom denne leden og den heltemodige innstillingen til målrettet arbeid som bildet reflekterer er så stor og påfallende at det virkelig smerter.

 

Kyrre Andreassen er debutant.

 

Peter Svalheim