Kritikk Peter Svalheim

 

 

EI UNG JENTES VANSKELIGE SORGARBEID

 

Katarina Mazetti

Det er slutt mellom Gud og meg. Ungdomsroman

Gyldendal Tiden

118 sider, kr 169,-

 

"Slutter man å elske et barn, en ektemann eller en hund bare fordi de ikke er der lenger? Opphører et vennskap når en av to venner dør, bare slukker som når man stumper en røyk?" spør jegpersonen i denne boka, Linnea på 17, og svarer: "Nei det gjør man pokker ikke!".

 

Slik sitter hun og mumler, krafser i tapetet og raser ut mot en vegg i et kleskott. Hennes beste venninne Pia har tatt sitt eget liv. Og Linnea må komme til rette med det som er skjedd. Leve videre.

 

Bokas fortellerstemme kommer fra dette kottet i mormorens hus, der Linnea sitter og gjennomlever vennskapet de 120 dagene hun og venninnen Pia var uatskillelige. Den kloke, nikotinhungrende mormoren sa, liksom tilfeldig, at Om man vil glemme noe så må man huske det først. Og Linnea husker, nølende, intenst, full av protester, ironi og ikke minst selvironi. Og full av ømhet og kjærlighet og raseri til Pia, hennes egen tvillingsjel. Og undring: Hvem var hun egentlig? Hvorfor fant hun det nødvendig å ta på seg steinansiktet sitt så ofte?

 

Gjennom Linneas desperate tilbakeblikk får vi innblikk i et helt miljø, et lokalsamfunn i Nordsverige, hennes egen familie ("Hvorfor må voksne skille seg hele tiden?") og alle konfliktene, stemningsskiftningene og usikkerheten som preger nettopp Linneas alder.

 

Slik boka utvikler seg, blir leseren tidlig klar over i handlingen: Selvmordet, og forventer kanhende en forklaring - Hvorfor gjorde hun det? Den forklaringen kommer aldri. Ingen vet. Så ensomt og rått var Pias drastiske valg, det kan verken forskjønnes, forsvares eller forklares.

 

Man blir gjerne grepet av denne boka. Den er ærlig, til tider rå og desperat, men henfaller ikke til ren sentimentalitet. Den gir et nært og troverdig bilde av ei ung jentes vanskelige sorgarbeid.

 

Språket har sterk puls og farge, det er med å skape den troverdigheten som preger boka.

 

Dette er Katarina Mazettis første ungdomsbok. Tidligere har hun skrevet endel barnebøker. Til vanlig jobber hun som radiojournalist i Sverige.

 

Peter Svalheim