Kkritikk Peter Svalheim

 

UDØDELIGE PRØYSEN

 

Alf Prøysen

Musa i bua og flere muntre musehistorier

Bildebok for barn

Illustrert av Kjell E Midthun

 

På ren impuls stakk jeg innom Prøysen-stua ved Prestvægen på Rudshøgda i Hedmark  en gang jeg var den veien og hadde en venninne fra Peru med i bilen. Hun syntes kanhende det hele var mer intetsigende enn interessant - en enkel stuebygning som lot til å bety noe særskilt i norsk sammenheng - inntil hun oppdaget en tegning av Teskjekjerringa: «Look! Peppermint Patty!» pekte hun.  «No, she’s norwegian and she’s called teaspoonlady» korrigerte jeg, men  hun holdt på sitt: Det måtte være hennes barndoms barnebokfigur! Og naturligvis hadde hun rett: Vi her i landet er ikke alene om å eie Prøysen - han er visst stor nok for alle.

 

Veldig mange av Alf Prøysens stubber og fortellinger har et noe ved seg som gjør dem  til et udødelig allemannseie; en kvalitet man kjenner igjen. Såklart er det enkelheten. Og slektskapet med folkeeventyrene og alle andre folkeformer. For ikke å glemme ordgleden og leken i rytmer og rim, og kanskje framfor alt den forbløffende evnen Prøysen har til å se ting nedenfra, og løfte det hverdagslige helt opp til en atmosfære av legende. Alt som gjør ham til en nødvendighet i barnelitteraturen. Unner vi ungene noe bra, så unner vi dem Prøysen.

 

I denne boka er det samlet tretten regler, sanger og fortellinger om mus. Noen av dem, som Musevisa og Musa i bua har vært allemannseie lenge, andre har ikke vært trykt i bok tidligere og vil nok være et nytt bekjentskap for de fleste. Kjell Midthun har fanget atmosfæren i teksten med illustrasjonene sine; de virker gammelmodige og kjente, uten at de blir nostalgiske Tilsammen er det blitt en smakfull bok som jeg faktisk tror voksne vil hygge seg med like mye som ungene.

 

Det tjener forlaget til ære at det forvalter Prøysen-stubbene på denne måten. Om jeg skulle bemerke noe på utgivelsen, måtte det være at forlaget godt kunne gi noe mer bakgrunnsopplysninger; hvor de har hentet stoffet fra, hvilket årstall det var trykt første gang etc. Sånt kan interessere de store Prøysenentusiastene, om ikke de små.

 

Peter Svalheim